ELIMINATIONSDIÆT

Der har lige været lidt stilhed her den sidste halvanden uges tid – det er både på grund af noget skiferie, lidt sygdom – og så at jeg lige skal vænne mig til at lægge mine spisevaner komplet om. Jeg har fået taget en fødevareintoleranceanalyse(.. jeg ved det, avanceret ord), hvor der testes for ca. 120 forskellige fødevarer. Jeg reagerede på 28 af dem. Og mange af dem er fødevarer, som jeg er vant til spise hver dag. Analysen laves ud fra en blodprøve, hvor der testes for, om ens eget immunsystem danner antistoffer mod de forskellige fødevarer. Det er altså mit eget system, der er imod, det jeg indtager. Jeg havde måske forventet sådan noget som hvede, gær og komælk, som jeg også reagerede mod – men slet ikke disse andre ting. Jeg synes, at I skal se hele listen og vide, at de næste 3 måneder, der skal disse ting og sager elimineres fra min kost fuldstændigt. Og tænk ikke med det samme, at det er let nok – se lige listen først:

Amarant
Ananas
Appelsin
Avocado
Banan
Brazil Nut
Byg
Bønner, Grønne
Bønner, Gule voks
Bønner, Kidney
Citron
Grapefrugt
Gær(alkohol, bagning, etc.)
Hvede
Kaffe
Kartofler, hvide
Komælk
Limefrugt
Lucerne
Mandarin
Mandel
Oliven
Papaya
Peber, hvid/sort
Salat
Tomat
Tranebær
Æg
+ gluten
+ sukker(al slags)

Ja, det ser ikke helt så rart ud at skulle undvære, vel? Prøv lige at tænke over det.. Ingen peber på mad, ingen citronsaft på fisk, ingen mandler(!), ingen æg(!)… Og pga. muligvis candidasvamp i tarmene, så må jeg indtage, hvad der svarer til 2 stykker/portioner frugt på en dag – så hvis jeg fx tager en håndfuld bær i en morgensmoothie, og så et æble senere, så er det ligesom det. Og hvis det er tørret frugt, så er det endnu mindre. Og heller ikke for meget stivelse, så det skal også balanceres, ingen sukker af nogen art og ingen gluten, men det er jeg dog vant til ligesom komælk. Og så er der jo også fødevarer, som der ikke testes for, for man kan jo ikke have alle med. Men man kan fx se et mønster i citrusfrugter, så alle slags, der ikke står her, er også udelukket. Og fx hasselnødder testes der heller ikke for, men når jeg reagerer på mandler, så vil det være smartest at undgå disse også. Det kaldes en eliminationsdiæt at fjerne alt dette totalt fra kosten – og det er så i 3 måneder. Det kritiske er de første 3 uger, for det er der, at ens stofskifte tager imod forandringen. Men helt op til 3 måneder er for  at få ens system til ikke længere at reagere mod alt dette. Så derfor ville jeg lige dele med jer, at de næste 3 måneder så kommer jeg til at leve på denne måde. Så kan I tage del i, hvordan jeg klarer mig igennem det, og hvad jeg finder på af ting og sager for at komme uden om alle disse begrænsninger. Men sådan skal man selvfølgelig ikke se det – det skal hedde nye muligheder. Jeg håber, at I vil læse med og ikke bliver skræmt væk af denne relativt store forandring de næste 3 måneder. Jeg ser det som en udfordring.

Reklamer

18 thoughts on “ELIMINATIONSDIÆT

 1. Hej 🙂
  Jeg har læst din blog i et stykke tid nu og er meget begejstret. Men jeg blev godt nok lidt trist da jeg læste dette indlæg, da jeg selv ved hvordan det er at være allergisk overfor alt muligt og ved at det kan være lidt besværligt. Men jeg skriver egentlig fordi jeg er i gang med at se nogle programmer på DRs hjemmeside, og så hørte jeg noget du måske kunne bruge til noget.
  I dette program: http://www.dr.dk/nu/player/#/camilla-plum-boller-af-staal/7618
  (hvis linket ikke virker helt rigtigt, så er det altså program 3 ud af 6)
  taler hun om bagning med bageferment og nævner at det kan bruges af folk der ikke tåler gær. Nu er det vist lavet på grahamsmel, så jeg ved ikke om du kan tåle det, men nu ville jeg i hvert fald give tippet videre.
  Jeg glæder mig til at følge hvordan du tager kampen op 🙂

  • Tusind tak for din kommentar! Og tak for linket, det var virkelig sødt af dig at sende det til mig! Det er i hvert noget jeg skal prøv under mere “almindelige” forhold efter diæten! Tror desværre ikke helt, at man kan lave det med en meltype uden gluten. Men så har jeg jo noget at se frem til 😉
   Men tusind tak!

 2. Pingback: FIBERNØDDEBRØD « SUND MUMS

 3. Pingback: KYLLING OG BROCCOLI I PEANUTBUTTER « SUND MUMS

 4. Pingback: MEXICANSK MED TACOSKALLER « SUND MUMS

 5. Pingback: MEXICANSK MED TACOSKALLER « SUND MUMS

 6. Pingback: ET MORGENMÅLTID « SUND MUMS

 7. Jeg er typen som også har en masse allergier, og også fødevareallergier… Er lige blevet testet positiv for gluten og skal have taget nogle flere blodprøver, da jeg kan mærke jeg også får det dårligt når jeg spiser andre ting. Synes derfor den her fødevareintoleranceanalyse lyder rigtig effektiv, så kunne godt tænke mig at vide om det er din egen læge der kan tage sådan en test, eller om det er hos en som er specialiseret i ernæring osv.?

  Jeg har først opdaget din blog lige nu, og den ser super spændende og inspirerede ud, så vil helt sikkert følge dig fremover:-)

  • Uha, det er jeg ked af at høre 😦 men godt at du får nogle svar på, hvad du ikke tåler. Jeg har fået det gjort hos en privat klinik, da min egen læge ikke kunne henvise til en omfattende test på samme måde som denne, som jeg fik anbefalet af en, der selv har været igennem det. Det er hos Nordic Clinic, og testen er rigtig dyr – så er det sagt. Måske man kan finde noget tilsvarende andre steder, det vil jeg tro, men jeg ved ikke, hvad det koster der. Den hos Nordic Clinic er en blodprøve, der bliver analyseret(det tager ca. 3 uger), og så fik jeg en konsultation hos en specialist i ernæring, ja. Du kan læse om det på deres hjemmeside her: http://nordicclinic.dk/. Og så kan du under “analyser” finde den fødevareintolerencaanalyse, som jeg fik lavet 🙂
   Mange hilsner og held og lykke med det hele fra Benedikte.

  • Hej Stina. Jeg har fået taget denne specifikke test hos Nordic Clinic. Den er ret pebret – bare lige for at advare. Men foreløbig pengene værd for mig.
   Mange hilsner Benedikte

  • Hej Chris,
   Jeg har været hos Nordic Clinic og få taget denne test, som dog er ret dyr, vil jeg lige skynde mig at sige. Men pengene værd for mig indtil videre.
   Mange hilsner Benedikte

 8. Hej 🙂

  Jeg er lige faldt over din blog, og blev fanget med det samme – jeg har nemlig selv fået en lang liste med fødevarer jeg reagerer på. Jeg har dog ikke haft mod til at følge en stram diæt endnu, men din blog motiverer mig meget!
  Kan du forklare mig om det kun er i 3 mdr man skal undgå fødevarerende, og at man derefter kan begynde at spise dem igen? Eller hvordan fungerer det?

  • Dejligt at høre, at du bliver inspireret! Jamen det er som du siger, at jeg spiser efter planen i 3 måneder og fortsltter egentlig derefter, men må begynde at prøve at spise tingene igen én efter én og se, om jeg stadig reagerer på dem.. Men de ting, jeg reagerede meget på, fx æg og gær, skal jeg holde mig fra såvidt muligt i lang tid.. 🙂

 9. Kære Benedicte,

  Jeg fugte Emily Salomons link til din fine blog, hvor jeg er sikker på, at jeg vil hente masser inspiration og gode ideer.

  Jeg blev nysgerrig for at læse om din eliminationsdiæt, men da du nævnte de mange fødevarer, den påpegede at du ikke kunne tåle, blev jeg bekymret. Er det en blodprøve du har fået analyseret – det der engang hed en ALCAT prøve? Så skal du altså virkelig tage det med et gran salt. Min erfaring med denne prøve er at den koster en bondegård, er vanskelig at følge, eliminerer mange sunde fødevarer og ikke hjælper en dyt.

  Nogle år efter at have spildt tid og penge på ALCAT, fik jeg efter problemer med udslæt i ansigtet konstateret overfølsomhed over for parfume, tomat, appelsin og æggehvide ved prikketest / blodprøve hos en speciallæge. Det lever jeg efter, ved det passer. ALCAT er altså fup og fidus, hvis du spørger mig.

  Venlig hilsen
  Maria

  • Hej Maria,
   Mange tak, fordi du har slået vejen forbi og kan finde inspiration her – og for at dele dine tanker.
   Jeg ved ikke helt, om det er den samme test, men det kunne godt lyde sådan. Inden jeg valgte at tage den, var jeg meget bevidst om og opmærksom på at finde ud af præcist, hvad den skulle fortælle, og hvad den egentlig gik ud på, da jeg netop også havde læst både godt og skidt. Jeg har tidligere fået taget en priktest og har været igennem både anticandidakur og vegatest. Men der har stadig været noget tosset med det, jeg spiser – netop fordi jeg i forvejen spiste, hvad jeg mente, jeg burde. Jeg fik anbefalet testen fra en, der selv er træningsekspert og har været igennem hele turen. Og besluttede mig for at tage chancen – stadig med en skefuld skepsis indenbords. Men man bliver jo liiidt desperat til sidst med både muskel- og ledproblemer, hudsygdom og svære fordøjelsesproblemer, når man i forvejen både undgår gluten, mælk, sukker og gær. Priktesten er også noget, som jeg skal have taget på et tidspunkt igen, men da den ikke viste “nok” sidst for mig andet end meget reaktion på græspollen og så meeeget lille reaktion på appelsin og hund, og vel egentlig kun viser mest “allergier” og ikke intolerancer, så måtte jeg prøve en anden vej. Foreløbig har jeg mærket ret så positive resultater, og jeg er blevet vejledt godt. Og jeg har tænkt mig at bruge vejlederen rigtig meget til det kommende forløb, da jeg vil være helt sikker på, hvad det er, jeg skal “mærke” og alt det der. Så jeg tester af, om det her kan hjælpe mig, men jeg må jo hele turen igennem for at finde ud af det 🙂
   Tak for dine ord og tanker – sætter pris på, at du tager dig tiden til at skrive det. Jeg har også gjort mig mine tanker med det, som den har vist. Og har stadig min skepsis. Så du har helt ret i det, du siger, men nu prøver jeg det ad og krydser fingre for, at de foreløbige gode resultater holder ved. Og så får jeg på et senere tidspunkt nemlig taget en priktest, når der er gået en rum tid ift. sidst, jeg fik taget den.

   Mange hilsner Benedikte

 10. Pingback: BOLLER I KARRY I NY FORKLÆDNING « SUND MUMS

Skriv gerne en kommentar, en hilsen eller et par kloge ord

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: