EN LØSNING: LAGKAGEBUNDE UDEN GLUTEN, FRUGT, NØDDER, MÆLK OG SUKKER

En sød læser skrev for lidt tid siden til mig om lidt af et problem: Hun er på Dukan-diæten, har lige fået konstateret sukkersyge, skal snart holde fødselsdag og leder efter lagkagebunde uden gluten, frugt, nødder og sukker. Jeg har ledt grundigt. Jeg tænkte først selv en smule over, hvad man kunne bruge. Æg og glutenfrit mel er selvfølgelig oplagt til at få kage-effekten. Det søde må komme fra en alternativ sødekilde, da det hverken kan være en form for sukker eller frugt – jeg tænkte på stevia eller lignende. Og derudover lidt tilsætninger af forskelligt for smag. Det viste sig, at jeg ikke havde tænkt helt forkert. Og jeg fandt et ret godt bud hos Oscar Umahro Cadogan i hans bog “Køkkenrevolution for hele familien”, som lidt ligner det, jeg selv havde tænkt. Og jeg tænkte, at I andre måske også kunne tænkes at have nogle forslag? Så er I mere end velkomne til at skrive det i kommentarfeltet. Eller også kunne I bare gerne tænke jer også at blive oplyst om, at sådanne lagkagebunde eksisterer. Og ydermere at man kan lave grønne lagkagebunde med “naturligt” farvestof i form af byggræs.

 • 60 g kokosolie + lidt ekstra
 • 135 g xylitol – eller brug stevia i stedet. Eller rørsukker, hvis det er okay for dig. Jeg brugte 1/4 tsk stevia + 2-3 tsk honning(en, der er flydende i det)
 • 4 æg
 • Et lille drys vanillepulver
 • En meget lille knivspids havsalt
 • Ca. 1/2-1 tsk bagepulver, hvis du som mig bruger stevia/honning som sødemiddel, da den ellers ikke hæver nok
 • Eventuelt fintrevet skal af 1 økologisk citron eller 1/2 økologisk appelsin
 • 150 g quinoamel – her kan du så erstatte ca. 15 g af quinoamelet med byggræspulver, så du får grønne lagkagebunde… Alternativt kan du også erstatte ca. 30 g quinoamel med kakao, så du i stedet får chokoladelagekagebunde. Men byggræspulver er ikke nødvendigt – det er bare sejt!

Smelt kokosolien, men lad det ikke koge. Lad den køle en smule, men den må ikke størkne. Quinoamel, vanillepulver, salt, citron-/appelsinskal og eventuelt byggræs- eller kakaopulver og bagepulver blandes for sig. Smør en form på omkring 20-25 cm i diameter med kokosolie, og drys med lidt mel, så bunden og lidt af siderne, bliver dækket – men ikke for meget(hvilken som helst slags – brug glutenfrit, hvis du undgår gluten). Jeg brugte en form på ca. 20 cm, da jeg forudså, at min blanding med stevia/honning og lidt bagepulver nok ikke ville hæve lige så meget tiltænkt. Pisk æg samt dit sødemiddel(her stevia for mig) med en luftpisker på fuld kraft i omkring 5 minutters tid. Jeg skal lige gøre opmærksom på, at jeg ikke brugte xylitol her, så derfor har effekten af dette nok ikke været lige så stor for mig. Og heller ikke som hvis man valgte at bruge rørsukker. Men det er stadig godt at piske lidt luft ind i æggene for dejens skyld. Vend mel-krydderiblandingen forsigtigt i æggene ad cirka 3 omgange. Vend til sidst kokosolie og eventuel honning i massen, hæld i den smurte form og bag ved 170℃ i ca. 20-25 min. – check lige her, at den ikke er blevet for brændt. Prøv at trykke i den: Hvis din finger efterlader et mærke, så giv den lige et par minutter mere, og check igen. Lad den efter bagning køle i 5-10 minutter i formen, men tag den herefter ud og lad køle fuldstændig i cirka et par timer, før du deler den i 2 – eller måske 3 – dele.

For mig blev de ret kompakte og ikke så “bløde” at skære igennem – især ikke med kagecremen imellem. Men sådan er det jo, når man er ude i alternative løsning.

Jeg brugte et tip i Umahros bog til en kagecreme, der er ret simpel, lækker og sukkerfri, men ændrede lidt på mængden af hørfrøolie, da smagen af denne blev ret kraftig med en hel deciliter i første omgang. Men personligt synes jeg, at hørfrøoliens smag er lidt besk, så næste gang vil jeg klart prøve med kokosolie, der lige præcis er smeltet. Desuden tilsatte jeg korn fra en vanillestang. Denne mængde rækker nok cirka til det dobbelte af den portion lagkagebunde, som ovenstående opskrift svarer til. Så lav enten dobbelt mængde lagkagebunde eller halv portion lagekagecreme:

 • Kødet fra 1 mango
 • 1 banan
 • Saft og revet skal fra 1 citron eller appelsin
 • 2 spsk hørfrøolie – Den originale opskrift siger 1 dl. Prøv evt. med kokosolien i stedet.
 • Korn fra 1/2 vanillestang

Dette blendes grundigt og smøres mellem de delte lagkagebunde.

Derudover valgte jeg at lave en anden creme til at komme uden på lagkagen, da jeg gerne ville have denne hvid for den visuelle effekt. Denne er også meget simpel:

 • Nogle store spsk af et syrnet mælkeprodukt; hvad du har lyst til, bare det er lidt fast i det; Skyr, creme fraiche, græsk yoghurt, drænet yoghurt, fåremælksyoghurt, soyayoghurt – alt efter, hvad du er til.
 • Korn fra 1/2 vanillestang
 • 1-2 tsk honning – eller eventuelt lidt kværnede dadler, stevia eller lignende
 • Revet skal fra 1 citron + lidt saft(men ikke særlig meget, da det så bliver for tyndt!)

Bland det hele godt, smag gerne lidt til, og smør kagen ind i det, så den er helt dækket. Lad kagen stå på køl i mindst en halv time for at sætte sig, og pynt derefter, som du føler for. Jeg brugte en blanding af morgenfruer, frysetørret havtorn og kokoschips/-flager. Skulle man som den spørgende læser undgå frugt, kunne man vælge at bruge noget i stil med denne sidste opskrift som kagecreme også inden i lagkagen – uden citronen. Opbevar på køl indtil servering, men lad den dog “varme lidt op”, så den ikke er for hård at skære i.

Reklamer

11 thoughts on “EN LØSNING: LAGKAGEBUNDE UDEN GLUTEN, FRUGT, NØDDER, MÆLK OG SUKKER

Skriv gerne en kommentar, en hilsen eller et par kloge ord

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: