SUND KONFEKT FRA “MIT FRUGT-OG BÆRKØKKEN” + 1. SØNDAG I ADVENT: VIND BOGEN “NÅR DIN MAD GØR DIG SYG”

DSC_0061

DETTE ER ET SPONSORERET INDLÆG.

Jeg skrev for nylig om krydderikogebogen “LEV STÆRKT” fra forlaget Hovedland. Og i den omgang har jeg også en anden kogebog fra samme forlag, som jeg vil nævne her: “Mit frugt- og bærkøkken”, som er skrevet af Anemette Olesen. En rigtig fin bog med mange gode ideer til, hvordan man gør brug af sine frugter og bær, når man måske er løbet lidt tør for kreativitet eller blot vil have inspiration. Det er på en måde næsten et oplagsværk, hvilket jeg synes er rigtig godt, da man kan slå op under en given frugt eller et givent bær, læse om det og finde opskrifter, der gør brug af den/det på forskellig vis. Alt fra kage, risret, chutney, marmelade, drikke, etc. Det er virkelig lækkert, og jeg gjorde brug af to opskrifter, da jeg stod og manglede ideer til lidt sund julekonfekt. Det fandt jeg her under kategorierne “Daddel” og “Figen”, hvilket var helt perfekt til lejligheden.

Desktop96

Bogen her er ikke, som jeg selv jo går efter, rettet mod at undgå nogle former for ingredienser og fødevarer – altså her tænker jeg gluten, mælk, æg, etc. – men har stadig en masse gode ideer. Det er ikke alle opskrifter, som jeg personligt ville kunne bruge, men der er faktisk overraskende mange, som jeg rigtig gerne vil afprøve. Der er blandt andet figenchutney, bananis, brombærketchup og flere andre, som skal afprøves, når lejligheden byder sig. I første omgang blev det de to typer konfekt her, som begge er uden tilsat sukker, hvilket vi jo godt kan lide.

FIGENKONFEKT – jeg brugte foodprocessor til dette(det står ikke sådan i bogen, nemlig – der står kødhakker)

 • 500 g tørrede figner
 • 250 g hasselnødder
 • 1 dl kokosmel
 • Saft af 1 appelsin
 • Evt. ekstra krydderier, fx julekrydderier som kane og nellike

Figner, nødder og kokosmel køres i foodprocessor, så det findeles og blandes godt. Tilsæt de eventuelle krydderier(jeg brugte 1 tsk. kanel og lidt stødt nellike) og kør igen. Saften fra appelsinen æltes/blandes i massen, som trilles til små runde kugler, der kan overtrækkes med smeltet chokolade og vendes i kokosmel eller kakao.

Collager82

DADDELKONFEKT – her kan det antal, som du har lyst til at brug for, laves. Der går 1 mandel pr. daddel, så du bestemmer helt selv mængden.

 • Dadler – gerne nogle velsmagende og fyldige nogle ala medjool-dadler
 • Mandler
 • Honning
 • Kokosmel
 • Evt. kakao

Dadlerne udstenes, og stenene erstattes af mandler. Honningen smeltes og pensles på dadlerne, der vendes i kokosmel – eller evt. kakao, hvilket jeg også prøvede med. Men det blev lidt klistret efter at have ligget noget tid, så kokos var bedst.

Desktop95

Derudover har jeg fået lov af forlaget Hovedland til at give en bog til én af jer søde læsere her på 1. søndag i advent. Det er bogen “Når din mad gør dig syg”, hvilket jeg synes lød lige som en bog, der hører hjemme et sted som i dette forum her på bloggen. For at vinde bogen og dermed en god mulighed for at læse og lære mere om fødevareallergi og -intolerancer, skal du skrive en kommentar til dette indlæg, hvor du fortæller lidt om din relation til dette emne; om det er noget, som du selv døjer med, eller om det er en tæt på dig, der gør, eller du virkelig har en stor interesse inden for dette, er ligemeget. Jeg trækker en vinder ud fra kommentarerne torsdag eftermiddag, så husk at skrive en mailadresse ved kommentaren og følge med på SUND MUMS’ facebookside.

Glædelig 1. søndag i advent til jer alle sammen – en smuk en af slagsen med hvidt landskab, sundt julekonfekt, gavegivning, julekalenderhygge og stearinlys.

Reklamer

23 thoughts on “SUND KONFEKT FRA “MIT FRUGT-OG BÆRKØKKEN” + 1. SØNDAG I ADVENT: VIND BOGEN “NÅR DIN MAD GØR DIG SYG”

 1. For 3 år siden fik jeg konstateret diabetes type 1, allerede der gik det op for mig at der formodentlig var en sammenhæng mellem kroniske sygdomme og vores kost. Jo mere jeg dykker i emnet jo mere spændende finder jeg det. Så i dag er det en af mine kæpheste og jeg forsøger via mit hverv som zoneterapeut at videregive min viden.
  Tak for dejlig jule inspiration.
  Lise

 2. Jeg kunne virkelig godt tænke mig, at vinde bogen til min gluten- og laktose intolerante veninde.
  – Som en lille julegave.

  Hun har nettop været til alle mulige tjeks og har fået negativ på alle prøvesvar. Desværre er virkeligheden bare en anden. Hun kan nemlig blive virkelig syg og dårlig i flere uger af mælk og mel. Og har desuden levet med den ikke konstaterede allergi/sygdom længe.
  Det faktum at hendes mor og søster også lider af allergi for mælk, har desværre ikke gjort lægerne mere tilbøjelige til at tro på hendes allergi.

  DERFOR, syntes jeg hun skal have en bog hvor hun kan leve lidt bedre ! For det villle virkelig være godt for hende.

 3. Spændende bog – har haft laktoseintolerance i 3 år, og har det sidste halve år også levet glutenfrit.

 4. Hej og glædelig 1. advent 🙂

  Jeg har nu fuldt din blog i et stykke tid og synes du er helt fantastisk til at finde på gode opskrifter og tage super fine billeder til os læsere af dine små værker.
  Jeg kunne rigtig godt tænke mig at læse bogen, da jeg for nylig har fundet ud af at jeg har gluten-intolerance. Jeg har en mormor som har cøliaki, og er derfor blevet testet for det samme, men havde ikke sygdommen. Jeg er derimod disponibel for at udvikle den, og har senere oplevet en intolerance overfor gluten. Jeg dyrker triatlon og træner derfor i perioder over 15 timer om ugen, derfor er det rigtigt svært, at jeg reagerer dårligt på brød, pasta, ris m.m. når det er vigtigt at indtage nok kulhydrater efter træningen for optimal restitution. Jeg har brug for tips, som kan hjælpe mig når jeg bare er så sulten efter det brød, som jeg synes mætter allermest, men som jeg ved, jeg reagerer negativt på.

  Så det kunne være super fedt at få bogen!
  Julehilsner fra Anne

 5. Det ser lækkert ud, helt efter min smag! Jeg gad virkelig godt at vinde den bog om fødevareallergier. Det sidste halve år har jeg ofte døjet med mavekneb, oppustethed og andre generende ting efter jeg har spist. Blodprøverne siger, at det hverken er gluten- eller laktoseintolerans, så nu skal lægen i gang med at finde ud af, hvad det så kan være. Jeg har god gavn af at holde mig fra gluten, og jeg læser meget om emnet og opskrifter på nettet (bl.a. derfor er jeg også ret vild med sundmums!), men det vil selvfølgelig være rart med ny inspiration og viden om mad, der kan gøre en syg.
  God adventssøndag herfra!

 6. Uh, et fint 1. søndag-i-advent-fif med dadler, figner og en konkurrence 🙂
  Jeg fik konstateret glutenallergi for knap to uger siden. Det kom helt, helt uventet, og det er lidt af en udfordring for mig. Jeg er nemlig studerende, så skal på en eller anden måde nu finde en holdbar måde at lægge min kost om på. Og så har jeg fødselsdag her i december, så i stedet for at kunne servere min yndlingslagkage og vandbakkelser for mine veninder, må jeg finde på noget andet. Så, jeg vil elske at vinde bogen, så jeg kan blive lidt klogere på min glutenallergi og forhåbentlig få lidt inspiration til, hvordan jeg nu skal gøre.
  Ha’ en dejlig decembermåned!

 7. Hej, den bog ville lige gøre sig godt hos mig. Jeg har gennem en periode selv famlet lidt rundt, da jeg har en mave, som ikke helt vil samarbejde, og det gør altså ikke noget godt for ens velvære. Uden støtte er det desværre svært, for jeg har tendens til at famle ALT for meget rundt, og ikke afprøve/udelukke noget sådan helst systematisk. Er desværre ikke på FaceBook, så jeg kan ikke lige følge dig dér. Måske man snart skal gå ind i det? Alle andre er der jo – syns bare ikke helt, jeg har tid/lyst, eller hvad der nu holder mig tilbage.
  God dag her fra
  Mia (miaballe1971@gmail.com)

 8. Den bog ville jeg rigtig gerne have fingrene i! Jeg er blevet meget mere bevidst om hvad min krop egentlig kan lide (tåle?) og hvad den ikke kan, hvilket har resulteret i at jeg pt udelukker stivelse, sukker og kulhydrater fra min kost. Jeg er på 3. uge, og det føles skønt (bortset lige fra i går, 2 dages julefrokoster gør nok ikke noget godt for mig) 🙂
  Jeg læser en masse på nette, men ville elske at kunne bruge lidt tid med bogen her!

 9. Øv..har lige fået diabetes 2 😦 nå må så tage den derfra. Har næsten slugt alt på nettet om emnet. En bette bog vil da gøre lykke 😉

 10. Hej! Synes rigtig at du har den fineste blog når det handler om sund og lækkert mad og kager!! 😀 kigger forbi din blog mindst 3 gange dagligt! (sådan søriøst) tror jeg er afhængig! Fed blog! keep going the awsome work!
  Mega fed konkurrence! Elsker mad opskriftsbøger!!!
  MVH: Rana A.
  -God jul herfra!! ❤

 11. Først tusind tak for en super inspirende blog 🙂
  Jeg kunne rigtig godt tænke mig at vinde denne bog, jeg har døjet med min mave i flere år og har det sidste års tid gået til flere undersøgelser uden ordentligt resultat. Min mave og energi fylder rigtig meget i mit liv. Jeg har daglige smerter, oppustethed og utilpashed samt ingen energi 😦
  Hvis jeg er den heldige vinder så er min mail hannehaugaard1983@gmail.com
  Hilsner fra Hanne 🙂

 12. Jeg har gennem længere tid oplevet ofte at få ondt i maven og/eller kvalme, primært om eftermiddagen, men ikke alle dage. Derfor kunne jeg enormt godt tænke mig, at læse om emnet, for at se om det evt. kan hjælpe mig til at se et mønster i denne kvalme og smerte og se om jeg kan afhjælpe det.

 13. Uhh..den bog ville jeg elske at have stående på min boghylde. Jeg har bøvlet med min mave stortset hele mit liv, uden aldrig af finde andet svar på problemet end en irritabel tyktarm. Og for mig at se er det lidt af en skraldespandsdiagnose, for hvad kan jeg lige bruge det til?:0)
  Men for mit vedkommende bliver alt bedre (og huden bliver pænere), når jeg holder mig fra mælkeprodukter og hvedemel, så disse ting er no go i mit køkken. Finder utroligt meget glæde ved at eksperimenter og afprøve nye opskrifter, og er altid på ny jagt efter info om krop, mave, årsag, sygdom etc…så det er da helt sikkert en bog jeg skal have fat i på den ene eller anden måde.
  Rigtigt glædelig december:0)

  Kh lena

 14. Først og fremmest, sikke en skøn blog som altid inspirerer enormt meget!
  Den bog gad jeg virkelig godt at få i hænderne… At erkende at laktose bare er et no-go i ellers normale mængder, har virkelig været svært for et café latte og yoghurt-elskende væsen som mig. Soya er bare ikke det samme, og heldigvis kan man ty til laktose-fri produkter, men jeg mangler helt klart inspiration til at NYDE min nye livsstil, for jeg vil leve, smage, spise og ikke føle at jeg lader mig begrænse. Og så tænker jeg, at mon ikke sådan en smart bog kunne hjælpe med at gøre både min mave og ikke mine sanser glade ! 🙂

 15. Jeg fik i foråret konstateret gigt, og har siden sommer skrevet dagbog, med mad, motion og smerter, for at få overblik over hvilke fødevarer jeg skulle udgå, da jeg tror på at der er stor sammenhæng mellem hvad jeg spiser og mine smerter og stivhed i forbindelse med gigten. Så jeg kunne helt sikker godt bruge denne bog 🙂

 16. Jeg har siden var lille haft laktose allergi og har det stadigt. Jeg kan godt tåle lidt laktose i maden, derudover irritabel tyktarm og kan derfor ikke tåle for meget gluten.

 17. Skøn idé med figenkonfekt – jeg kommer altid til at holde mig til dadlerne, og figner er jo også sundere. Den bog skulle måske på ønskelisten 😉

 18. Pingback: SLOWJUICING MED VITAPURE JUICER « SUND MUMS

 19. Mhh, figenkonfekt er så lækkert! Har faktisk selv lige lavet en simpel udgave, men det lyder som en super ide at komme appelsinsaft i!
  Og de hele dadler med honning på lyder godt nok også som en god ide!
  Mh, og lækre billeder som altid! 🙂

  Jeg har aldrig troet at jeg havde problemer med fødevareintolerancer eller -allergier, men jeg har psoriasis, og blev derfor opfordret til at prøve at leve gluten- og mælkefrit. Det har været svært for mig at se, om det har nogen reel effekt på sygdommen, da jeg samtidig får medicin, men til min store overraskelse har min mave haft det SÅ meget bedre efter jeg stoppede med at spise gluten. Jeg har ikke fået konstateret decideret cøliaki, men jeg kan bestemt mærke, at min krop er markant mindre glad for mig, hvis jeg spiser pasta eller brød 😉

Skriv gerne en kommentar, en hilsen eller et par kloge ord

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: