SOMMERLIG GALETTE MED JORDBÆR OG NEKTARIN

DSC_0344DSC_0362Sommeren indbyder til frugt og grønt. Det er sæson for en masse gode sager, og man kan få svært ved at vælge. Og nogle gange, kommer tingene til at nærme sig det overmodne stadie, hvor man ikke helt ved, hvad man skal bruge dem til. Jeg tænker altid på, hvordan jeg kan bruge tingene i varme retter, for konsistens og smag er måske ikke, hvad det har været, men det betyder ikke så meget ved varmebehandling. Når det drejer sig om grøntsager, så plejer de at ryge i gryderet, wok, suppe eller lignende. Men når det drejer sig om frugt, så er det oplagt at bruge dem i en eller anden form for kage. Og den her slags kage – galette – kan bære egentlig al slags frugt i alle stadier. Det er bare at lave en dej, der kan holde på den udskårne frugt, som derefter bages i en halv time og smager himmelsk. Jeg er vild med at finde måder at forhindre madspild på. Jeg er virkelig ikke vild med at smide mad ud på nogen måde. Det ryger enten i gryden eller i fryseren, men ikke i skralderen. I det her tilfælde var nogle nektariner og danske jordbær på vej mod det bløde stadie, så derfor var jeg ikke sen til at afprøve denne måde at få udryddet dem på og dermed lavet en galette for første gang. Det blev til version uden gluten, mælk og raffineret sukker, så her kan de fleste være med. Jeg brugte også kokosolie, hvor man måske normalt vil bruge smør, så denne udgave har en lille snert af kokossmag over sig også.

DSC_0342

Galette med jordbær og nektarin
Mængde: 2-4 personer
Tid: 1,5 timer(inkl. 30 min. på køl og 30 min. bagetid).

Dej:
2,5 dl havregryn eller havremel

1,25 dl mandelmel eller mandel, blendet fint
1 spsk HUSK
3 spsk kokosolie
1 spsk flydende honning
1
æg + 1 æg til pensling
Nip havsalt

Fyld:
2 nektariner
2-3 dl jordbær(ca. 10-12 stk.) + et par stykker til servering
1 spsk flydende honning
1/2 spsk maizena, kartoffelmel eller tapiokastivelse

Blend havregryn fint i minihakker eller lignende eller brug havremel. Gør det samme med mandler, hvis ikke du bruger mandelmel. Bland havre, mandelmel og HUSK i en skål og tilsæt kokosolie. Ælt dejen med fingrene, så kokosolie bliver godt fordelt. Tilsæt så honning, æg og salt, og ælt videre med fingrene. Sæt dejen på køl i 30 min. og forbered fyldet imens.

Skær frugten i skiver og vend med honning og maizena, så det hvide er helt væk. Sæt også på køl resten af tiden.

Forvarm ovnen til 190°C. Rul dejen ud til en cirkel mellem to stykker bagepapir i ca. 1/2 cm tykkelse(ikke for tynd – så knækker dejen for let), og fjern det øverste stykke bagepapir. Hvis der er meget væske fra frugten, så hæld lidt af dette fra, da det også kan ødelægge dejen, og hæld det ud midt på dejen. Løsn dejens kanter fra bagepapiret, og fold det indover fyldet hele vejen rundt. Der vil være en åbning i midten, og det skal der være. Pisk et æg i en lille skål, og pensl selve dejen med det. Bag galetten i ca. 30 min., og hold øje med, at den ikke brænder på. Lad den køle af på en rist, og server den lun. Gerne med lidt græsk yoghurt blandet med vanille og honning og lidt ekstra friske jordbær.

DSC_0382

 

Tip: Brug andre slags frugt og bær. Jeg drømmer om andre sommerversioner f.eks. med rabarber og jordbær, brombær og melon eller blåbær og kirsebær. Eller en efterårsversion med pære og figner eller æble og kanel. Eller hvorfor ikke lave en madudgave med en dej uden honning med fyld af grøntsager, løg og svampe med lækre krydderier og lidt sesamfrø på toppen tilsat hytteost. Der er lagt i ovnen til fremtidige eksperimenter allerede!

DSC_0340

Indlægger indeholder affiliate links. 

Reklamer

2 thoughts on “SOMMERLIG GALETTE MED JORDBÆR OG NEKTARIN

  • Hej Helle,
   Hmm, jeg har ikke selv prøvet fibersirup – men giv det da et forsøg! 🙂
   God sommer!
   Mange hilsner Benedikte

Skriv gerne en kommentar, en hilsen eller et par kloge ord

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: