ÆBLESMØR MED LAKRIDS OG CITRON

DSC_0713

Endnu en måde at få brugt en stor mængde lækre og sprøde danske efterårsæbler på. I USA serverede moren i min værtsfamilie i Kentucky æblesmør for os som tilbehør til majsbrød. Jeg var helt tosset med det og har siden villet prøve at lave det selv. Det er nemlig ikke helt ligesom kompot eller mos, da det blendes helt glat og tilsættes smør, som har den effekt, at det ved afkølet temperatur sætter sig bedre og får en lidt mere fast konsistens, men stadig er blødt og smørbart. Her er det med inspiration fra kogebogen Lakrids i Maden af Johan Bülow. Jeg har valgt at bruge noget af det kokossukker, som jeg fik med hjem fra Indonesien sidste år, som giver en mere mærk og karamelliseret smag. Lakridsen giver det krydrede islæt og citronen det syrlige, så det hele ikke bliver for æblesødt, og den her æblesmør er et virkelig godt akkompagnement til ost, ristet brød, yoghurt, bananpandekager, græskarpandekager(det er vel efterår) eller lignende.

DSC_0678-2

Denne opskrift giver en stor mængde æblesmør, men hvis du bare vil prøve det af, så lav en halv eller kvart portion.

Æblesmør med lakrids
Mængde: 1 L

1 kg æbler
1/2 citron, saft og fintrevet skal

200 g kokossukker
25 g lakridspulver
25 g smør

Skræl æblerne*. Skær dem i grove tern og læg dem i en gryde med citronsaft og -skal samt kokossukker. Kog op, og lad det småkoge ved lav-mellem varme i 10 minutter, hvor æblerne skal blive møre i det. Tilsæt derefter lakridspulver, og lad det simre ved lavt blus i 20 minutter. Blend den varme blanding med en stavblender(eller kom det eventuelt i en foodprocessor eller blender) til æblesmørret er glat. Tilsæt smørret, lad det smelte ud i blandingen, og blend endnu en gang.

Skold et sylteglas eller lignende med kogende vand, og tilsæt æblesmørret. Sæt det på køl, og lad det køle helt af inden servering.

*Hvis du er lidt doven, så kan du godt undgå at skrælle æblerne, men så skal der blendes ekstra godt og måske koges en anelse længere.

Hvis du er til en anden måde at bruge æbler på, så kan du prøve min opskrift på æblechutney, krydret æblekompot eller æblechips. Eller tage et kig i opskriftsindexet for mere inspiration.

Reklamer

2 thoughts on “ÆBLESMØR MED LAKRIDS OG CITRON

  1. Jeg lavede det i weekenden. Stor succes, men jeg tror at jeg vil bruge et madæble næste gang og holde lidt igen med lakridsen.
    Oh kokossukker kan man få i Føtex – dyrt men dejligt 🙂

Skriv gerne en kommentar, en hilsen eller et par kloge ord

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: